Gyógynövények, gyógyteák, illóolajok, kamilla, cickafark részletes bemutatása, hatóanyagainak leírása...

Gyógynövények listája, bemutatása, felhasználása, hatásai, javallatai, termesztése.

Gyógynövények, gyógyteák, illóolajok, kamilla, cickafark részletes bemutatása, hatóanyagainak leírása...Galagonya

Latinnév: Crataegus monogyna Jacq.
CsaládnĂ©v: Rózsafélék családja (Rosaceae)

Crataegus monogyna Jacq.

Cserjék vagy kisebb termetű fák, ágaik tövisesek. A levelek szórt állásúak, változóak; az első fajnál (egybibés galagonya) egyenlőtlenül karéjosak vagy szárnyasán szeldeltek; a második fajnál (kétbibés galagonya, cseregalagonya) a bemetszések kevésbé mélyek vagy a lemez ép. A virágok bogernyőt képeznek, 5 csészelevelük maradandó, 5 sziromlevelük fehér, a porzók száma 20 körüli, a magház alsó állású, egyetlen vagy két termőlevélből nőtt össze.

Májusban, júniusban virágzanak. Az áltermés piros, gömbölyded vagy hosszúkás, átmérője 1 cm-nél kisebb, csúcsán megtalálhatók a virágrészek maradványai, belsején egy mag (az első fajnál), vagy két mag található (a második fajnál). A galagonya nemzetség nálunk előforduló ritkább fajai a Crataegus nigra W. et K. és a C. pentagyna W. et K. (C. monogyna X nigra: C. Degenii Zsák), mindkettőnek termése sötét bíborszínű vagy majdnem fekete, benne 5 mag található.

Erdőkben, főleg azok szélén, bokros helyeken, szántóföldek szélén található elsősorban a síkságon és a dombvidéken, a magasabb hegyvidéken kevésbé elterjedt. A Crataegus laevigata meleget kedvelő faj, az ország délibb részein található tölgyesekben, szárazabb dombokon.

A Crataegus monogyna változatos faj, több alfaja és alakja ismeretes. Egyik alfaja ritka és védelemre szorul. Ez a subsp. calycina (Peterm.) Soó, melynek 2 cm-es átmérőt is elérő virágai vannak.

Mindkét faj terméseit gyűjtik (Crataegi fructus), de értékesek a virágok (Crataegi flos), a leveles, virágos hajtások és a levelek is (Crataegi folium), utóbbiakat főleg tavasszal gyűjtik. A terméseket a teljes érés előtt gyűjtik, amikor már pirosak, de még nem lágyultak meg (az első fagyok előtt). 60-70 °C-on szárítandók. Szárítás után is meg kell őrizzék piros színűket, mely sötétebb, mint frissen, de a megbarnult vagy a megfeketedett drog értéktelen. A virágokat az első bimbók nyílásakor gyűjtik, napos időben. Száradási arányok: a terméseknél 4-5:1; a virágoknál 6:1; a virágos, leveles ágcsúcsoknál 5,5:1.

Főként flavonoidokat tartalmaznak - ezek egy része sárga, más része színtelen (proantocianidinek) -, továbbá triterpéneket. Sárga flavonoidjai közül fontosabbak a hiperozid, a vitexin-ramnozid, a szpireozid. A procianidinek közül az oligomerek a legértékesebbek, mennyiségük 1-3%, főleg a virágokban és a fiatal levelekben képződnek nagyobb mennyiségben.

Gyógytea készítésére a fent említett növényi részek külön-külön vagy együttesen is felhasználhatók. Nyugtató (sedativ) hatásúak, javítják a szív koszorúereinek átáramlását, csökkentik a vérnyomást. Csökken a szívizom (myocardium) oxigénszükséglete (antihypoxydatum). Hatásuk enyhe, ezért hosszan tartó kezelésre alkalmasak, továbbá lehetővé teszik az erősebb, biztosabb hatású készítmények adagjának csökkentését. Az idegnyugtató hatás biztosítására társíthatok a macskagyökér (Valeriána officinalis) kivonataival.

A szívre gyakorolt hatás részben annak tulajdonítható, hogy növelik a ciklikus adenozilmonofoszfát (c-AMP) sejten belüli mennyiségét, mert gátolják a lebontáshoz szükséges foszfodi-észteráz enzim működését. A galagonya sárga flavonoidjai szabályozzák a sejten belüli kalcium koncentrációját. A szájon át adagolt készítmények esetében a procianidinek egy órán belül felszívódnak, kiürülésük felezési ideje kb. 6 óra, a szívben nagyobb arányban mutathatók ki, mint a szervezet más részeiben.

Nem tekinthető szívszernek (cardiotonikumnak), de idős személyek esetében fokozza a szívizom (myocardium) munkabírását. A hatás csak napok múlva érezhető. Gyógytea készítésére 2 kávéskanálnyi virág- vagy levéldrogot (3 kávéskanálnyi termést) 3-5 percig főzünk egy csésze vízzel, az adag 2-3-szor ismételhető naponta. Jól társítható gyöngyajakkal (Leonurus cardiaca), egyenlő arányban. A hatóanyagra beállított ipari készítmények (vizes-szeszes kivonatok) prociaidintartalma általában 300 mg%, az egyszeri adagot (cseppszámot) úgy állapítják meg, hogy 3-5 mg procianidin bevitelét biztosítsák. Teljesen ártalmatlan, ezért a kezelés hónapokig folytatható, megszakítás nélkül.