Gyógynövények, gyógyteák, illóolajok, kamilla, cickafark részletes bemutatása, hatóanyagainak leírása...

Gyógynövények listája, bemutatása, felhasználása, hatásai, javallatai, termesztése.

Gyógynövények, gyógyteák, illóolajok, kamilla, cickafark részletes bemutatása, hatóanyagainak leírása...Homoktövis

LatinnĂ©v: Hippophaé rhamnoides L.
CsaládnĂ©v: Ezüstfafélék családja (Elaeagnaceae)

Hippophaé rhamnoides L.

Kétlaki, tövises bokor, melynek fiatal ágait csillagos pikkelyszőrök borítják. A levelek épek, szálas-lándzsásak. A virágok aprók, sárgásak. Áprilisban virágzik. A bogyószerű, gömbölyű vagy tojásdad-hengeres termés hossza 5-10 mm, vastagsága 4-8 mm, narancsszínű, benne egyetlen mag található. A termések augusztusban érnek be.

Romániában a tengerpart közelében terem homokos, kavicsos területeken, továbbá egyes folyóvizeik mentén, hordalékos, köves vagy agyagos helyeken, martokon, a tengerszint magasságától a hegyvidékig. Helyenként kiterjedt bozótokat képez. Telepítik homokos területekre, meredek oldalakra a talaj megkötésére, az erózió megelőzésére. A magyar Alföldön a Duna és Tisza mentén több helyen meghonosodott. Ma már termeszthető, agrotechnikáját Magyarországon is kidolgozták.

A terméseket (Fructus Hippophaé recens) az érés kezdetétől gyűjtik az első fagyokig. Mélyhűtéssel tárolhatók. A homoktövis termései sok festékanyagot és vitamint tartalmaznak. A színanyagok egy része a zsírban oldódó karotinoidok csoportjába, más része a vízben oldódó sárga flavonoidok sorába tartozik. C-vitamin (aszkorbinsav) tartalmuk 0,2-1% között változik, a környezeti tényezőktől, a gyűjtés időpontjától függően. C-vitamin-tartalmuk az első fagyok, valamint a begyűjtés után hirtelen csökken.

A mélyhűtéssel tárolt terméseket gyorsan kell feldolgozni, folyamatosan, mert C-vitamin-tartalmuk szobahőmérsékleten rohamosan csökken. Használják C-vitaminban gazdag gyógyszerek vagy élelmiszeripari termékek (gyümölcslevek, gyümölcsízek, szörpök, üdítőitalok) készítésére. A friss termésekből préseléssel nyert zsíros olaj (melyet a vizes nedvtől elkülönítenek) A-provitamint (kb. 0,25%) és E-vitamint (kb. 0,1%) tartalmaz. Ez az olajos rész, a belőle előállított készítmények védik a szervezetet a sugárártalmak ellen. Felhasználhatók helyileg égési és fagyási sebek kezelésére.