Gyógynövények, gyógyteák, illóolajok, kamilla, cickafark részletes bemutatása, hatóanyagainak leírása...

Gyógynövények listája, bemutatása, felhasználása, hatásai, javallatai, termesztése.

Gyógynövények, gyógyteák, illóolajok, kamilla, cickafark részletes bemutatása, hatóanyagainak leírása...Körömvirág

Latinnév: Calendula officinalis L.
CsaládnĂ©v: Fészkesvirágzatúak családja (Compositae, Asteraceae)

Calendula officinalis L.

Egyéves növény, melynek szára elérheti a 60 cm-t. A levelek szórt állásúak, az alsók csúcsuk felé szélesednek, a felsők keskenyek, felületüket rövid, kissé durva szőrképletek borítják. A fészekvirágzat átmérője elérheti a 8 cm-t, pikkelylevelei mirigyesek, enyvesek. A nyár legelejétől kezdve a fagyok beálltáig virágzik. A virágzat szélén sugárzó nyelves virágok találhatók, ezek sárgák vagy narancssárgák, a fészek közepén csöves virágok vannak, színük a nyelves virágokéhoz hasonló vagy sötétebb, pirosasbarna. A termés görbült kaszat, felülete tüskés, hossza változó egyazon virágzaton belül is.

A Földközi-tenger mellékéről és Ázsia nyugati térségéből származó, gyakori dísznövény.

A gyógynövényként termesztett változatok annál értékesebbek, minél több sorban találhatók a fészekben sugárzó, nyelves virágok s ezek minél sötétebb narancsszínűek.

Magvai könnyen kelnek, a növények gyorsan fejlődnek. 40-50 napos korukban már virágozni kezdenek. Ha a virágzatokat folyamatosan gyűjtik -termesztése csak így kifizetődő - a növény állandóan újabbakat fejleszt.

Igénytelen növény. Kora tavasszal vetjük 50-60 cm-es sortávolságra, a magszükséglet 6 kg/ha. A vetés mélysége 2-3 cm. A teljesen kinyílt fészkek nyelves virágait kézzel gyűjtik, napos időben, de ha a fészkek a növényen maradnak, kevesebb virágzatot fejlesztenek. Ezért ajánlatos csak a legszebb példányokat meghagyni a jövő évi magszükséglet fedezésére, a többiről a virágzatok nagy részét letépni, a nyelves virágokat utána kitépni. Olykor a teljes virágzatokat is értékesítik.

A nyelves virágok könnyen összetapadnak, ezért kosarakba gyűjtik és minél hamarabb szárítják vékony rétegben szétterítve, léghuzatot biztosítva, árnyékban. A jól szárított virágok sötétben tárolandók. A hozam hektáronként 200-400 kg szárított nyelves virág vagy 1000-2000 kg teljes virágzat. A nyelves virágoknál a száradási arány 8:1.

Mellékhatásokat nem jeleztek sem belsőleges, sem külsőleges használata során.

A körömvirág magvaiból hidegen sajtolt zsíros olaj sok omega-3-zsírsa-vat tartalmaz, ennek tulajdonítható gyulladáscsökkentő (antiphlogistikus) hatása, mely szájon át adagolva is érvényesül. Célszerű a külsőleges használatra szánt, zsíros alapanyagot is tartalmazó kenőcsök készítésénél hozzáadni a nyelves virágok olajos kivonatához 1-3% magolajat.

Belsőleg egymagában is használható, de előnyösen társítható a cickafarkkóró (Achülea millefoliwri) virágzataival, egyenlő súlyrészben. A körömvirág szirmaiból 1 kávéskanálnyit egy csésze fövő vízzel leforráznak, majd 15 perc múlva szűrik. A gyógyteát gyomor- és patkóbélfekély (ulcus ventriculi et duodeni) megelőzésére, kezelésére használható. A teából félóránként, óránként egy-két kortyot fogyasztanak langyosan, lehetőleg cukor nélkül. Napi adagja 2-3 csésze.

Fehérfolyásban (leucorrhoea) hüvelymosásra használható, ilyenkor is előnyös a cickafarkkóró virágzataival társítani. Gennyes bőrgyulladásban, sebek kezelésére a virágok olajos kivonatait alkalmazhatjuk. A körömvirágolajat úgy készítik, hogy étolajjal áztatják az előzetesen két-három órán át melegen tartott és szárított virágokat. Rendszerint csak annyi olajat használnak, hogy jól átitassák a virágokat. Hat óra hosszat állni hagyják, az olajos részt letöltik (esetleg kipréselik) és 5-10-szer annyi, zsírtartalmú kenőccsel összekeverik.

Akár olaj a vízben, akár víz az olajban típusú emulziós kenőcsök készítésekor célszerű, ha mindkét fázis tartalmaz körömvirág-hatóanyagot. E célból a vízben és az olajban (zsíros kenőcsalapanyagban) egyaránt áztatunk virágdrogot, vagy a hatóanyagokat először vízzel vonjuk ki, majd megszárítás után az olajossal.

Nagyszámú kórokozóra gyakorolt antibiotikus hatása kísérletileg igazolt. Gátló hatást gyakorol a Trichomonas vaginalis nevű kórokozó ostoros véglényre. Vizes kivonatokban található nyálkaanyagok mindegyike kifejezett immunstimuláns hatású, a 35 000-es molekulatömegű a sejtfalást (phagocy-tosist) kísérleti körülmények között 50-10096-os arányban fokozza. Hámo-sodást, bőrújraképződést elősegítő tulajdonsága is bizonyított.

A nyelves virágok hatóanyagait öt csoportba sorolhatjuk:

1. vízben oldódó flavonoidok (kb. 0,8%-ban, főleg izoramnetin- és kvercetinglikozidok).

2. Zsíroldékony, sárga-narancssárga karotinoidok. A sárga színű nyelves virágokban flavoxantin típusú, oxidált xantofillek (epoxidok) vannak túlsúlyban, míg a narancssárga színűekben karotinoid szénhidrogének.

3. Vízben oldódó szaponinok, ezek az oleanol-sav glikozidjai, valamint zsíroldékony triterpénalkoholok, melyek közül a fa-radiol és monoészterei gyulladáscsökkentők.

4. Kis mennyiségű (általában 0,1%-nál kisebb hozammal kinyerhető) illóolaj. A teljes fészekvirágzatok illóolaj-tartalma 3-4-szer nagyobb, mint a nyelves virágoké. Felhasználásuk hátránya viszont, hogy a hatóanyagok kinyerésében lényegesen több kivonófolyadék szükséges és az egyéb hatóanyagok mennyisége kisebb.

5. Vízben oldódó nyálkaanyagok, főleg ramnoarabinogalaktán és két arabinoga-laktán, molekulatömegük 15 000, illetve 25 000 és 35 000. Az utóbbi felépítésében az arabinóz 49%-os, a galaktóz 51%-os arányban vesz részt.

Mellékhatásokat nem jeleztek sem belsőleges, sem külsőleges használata során.