A gyógynövények gyűjtése

A gyógynövényeket akkor gyűjtjük, amikor a felhasználandó részük a legmegfelelőbb fejlődési szakaszban van és amikor a legmagasabb a hatóanyagtartalmuk. A földbeli részeket a nyugalmi időszak elején vagy végén, ősszel vagy tavasszal gyűjtik

A gyógynövények nemesítése

A nemesítés első lépése a megfelelő biológiai sajátságú egyedek kiválogatása, ezt követi a legnagyobb és legkedvezőbb összetételű hatóanyag-tartalom elérésére irányuló munka.

A gyógynövények szárítása

A népi gyógyászatban és gyakran a gyógyszeriparban friss növényi részeket is felhasználnak. A gyógynövények szárítását az indokolja, hogy a növényi nyersanyag így tárolható a legkönnyebben és ezáltal egész évben rendelkezésre áll

A talaj előkészítése

A gyógynövények termesztése fajonként és a vetésterület nagyságától függően a szokásos, szántóföldi vagy kertészeti módszereken alapszik. A vetés vagy ültetés előtt 25-35 centiméteres mélyszántás szükséges.

A trágyázás

Az alaptrágyázást az őszi mélyszántás előtt végezzük el. Istállótrágyázásban elsősorban az előveteményt részesítjük, hogy mérsékeljük a gyomosodást. Közvetlenül csak egyes fajokat trágyázunk (a borsmentát, bazsalikomot

A vadon termő gyógynövények értékesítése

A Kárpát-medencében és környékén vadon előforduló, magasabb rendű növényfajok száma 3000 körüli, ezekből kb. 150 fajt használnak a gyógyászatban.

A vetés vagy ültetés

A gyógynövényként termesztett fajok zöme közvetlenül vethető a végleges helyére (kamilla, kömény, mák, mustár - Brassica nigra és Sinapis alba). Amennyiben a fajnak hosszabb a tenyészideje, célszerűbb palántázni.

A vetésforgó

A vetésforgót minél változatosabbá kell tenni, hogy a gyógynövényfajok a legmegfelelőbb elővetemények után következzenek és gyommentes talajba kerüljenek. A legtöbb gyógynövényt kapás kultúraként kezeljük.

Biológiai módszerek

Az egyes gyógynövényfajokat megtámadó kórokozók, kártevők és gyomnövények tönkretehetik a vetést, csökkenthetik a droghozamot vagy a hatóanyag-tartalmat, és mint idegen anyagok, ronthatják a gyógyászati nyersanyag minőségét is.

Gyógynövények termesztése

A gyógyászatban nálunk felhasznált fajok mintegy 70 százaléka vadon termő növény. A természetes növényzet elszegényedésének megelőzésére és a szükséges mennyiségek biztosítására minden olyan fajt, amelynek nincsenek különleges környezeti igényei és amelye

Növényvédelem

Az egyes gyógynövényfajokat megtámadó kórokozók, kártevők és gyomnövények tönkretehetik a vetést, csökkenthetik a droghozamot vagy a hatóanyag-tartalmat, és mint idegen anyagok, ronthatják a gyógyászati nyersanyag minőségét is.