Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok rendszeres bevitele a szervezetbe a táplálkozással történik. Amennyiben egy adott kémiai elemből hiány lép fel, azt pótolni kell (a meszet, a vasat, a rezet stb.).

Balzsamok és gyanták

A balzsamok és gyanták különböző összetételű, vízben nem oldódó vegyületek gyűjtőneve. A balzsamok általában sűrűn folyó anyagok, külső beavatkozás nélkül is termelődnek a növényben.

Cserzőanyagok

A cserzőanyagok (tanninok) csoportja inkább technológiai, mint kémiai szempontból egységes. A bőr cserzésére használhatók.

Flavonoidok

A flavonoidok vízben többé-kevésbé oldódó fenilkromon- vagy fenilkro-mánvázas festékek.

Glikozidok

A glikozidok cukroknak nem cukorszerű molekulákkal képzett vegyületei. A molekula nem cukorszerű részét aglikonnak vagy geninnek nevezzük. A vegyület két részét összekapcsolhatja oxigénatom, ritkábban kénatom, ...

Illóolajok

Az illóolaj egy adott növény vagy növényi rész vízgőzzel lepárolható, illékony vegyületeinek összessége. Ebből adódik, hogy az illóolaj nem egységes anyag, hanem elegy.

Karbonsavak

A karbonsavak nyílt vagy zárt láncú vegyületek, melyek molekulájában egy vagy több karboxilgyök található. Az egész növényvilágban elterjedtek szabadon, sóik vagy észtereik formájában.

Karotinoidok

A karotinoidok 40 szénatomot tartalmazó szénhidrogének és azok oxigént tartalmazó származékai. Molekulájukban szabályosan váltakoznak az egyszerű és a kettős kötések, ezért sárga, narancssárga vagy piros színűek.

Keserűanyagok

A keserűanyagok közös érzékszervi hatásuk alapján kerültek ugyanazon csoportba, bár a szerkezetük eltérő.

Kumarinok

A kumarinok lakton jellegű kétgyűrűs vegyületek, melyek részben glikozidikus kötésben képződnek a növényekben. A lassú száradás során az enzimek felhasítják a glikozidokat és illatos ágiikon szabadulhat fel.

Lektinek

A lektinek (fitohemagglutininek) olyan fehérjék vagy fehérjeszármazékok (glikoproteidek), melyek legjellemzőbb tulajdonsága, hogy cukrokat megkötnek.

Szaponinok

A szaponinok olyan glikozidok, melyek aglikonját szapogeninnek nevezzük.

Szénhidrátok

A szénhidrátok a fotoszintézis első termékei közé tartoznak, molekulájukban szén- és hidrogénatomokon kívül oxigén található, mégpedig több alkoholos hidroxilcsoport mellett egy keton- vagy aldehidcsoport is.

Vitaminok

A vitaminok csoportjába teljesen eltérő szerkezetű és hatású vegyületeket sorolnak, melyek egy része vízben oldódik (a B-vitaminok, a C-vitamin), a másik része viszont zsírokban (az A-, D-, E-, F-vitaminok).

Zsíros olajok

A zsíros olajok (trigliceridek, lipidek) tartalék tápanyagok, szerkezetükben mindig ugyanaz az alkohol, a glicerin képez észtereket különböző zsírsavakkal.